Blog

Τι να επιλέξω: Μπανιέρα ή Ντουζιέρα;

Ίσως το μεγαλύτερο δίλημμα που ανακύπτει κατά τη δημιουργία ή την ανακαίνιση ενός μπάνιου είναι η επιλογή ανάμεσα σε μια μπανιέρα ή μια ντουζιέρα. Αδιαμφισβήτητα, η ιδανικότερη λύση είναι η ύπαρξη και των δύο ειδών μέσα σε ένα σπίτι, διότι η κάθε εγκατάσταση εξυπηρετεί καλύτερα συγκεκριμένες ανάγκες. Ωστόσο, είναι πολύ λογικό να μην διαθέτεις το χώρο ούτε τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για μια τέτοια επένδυση.

Οι βασικότεροι άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να κινηθείς για τη λήψη της απόφασης είναι: οι προσωπικές σου συνήθειες και ο τρόπος ζωής, οι ιδιαιτερότητες του χώρου, η αισθητική ικανοποίηση και φυσικά ο οικονομικός προϋπολογισμός.

Χωρητικότητα

Εάν διαθέτεις περιορισμένο χώρο στο μπάνιο σου μια ντουζιέρα είναι η ιδανικότερη επιλογή καθώς καταλαμβάνει πολύ μικρότερο χώρο σε σχέση με μια μπανιέρα. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε μεγαλύτερα μπάνια η επιλογή της ντουζιέρας δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου με την προσθήκη επίπλων μπάνιου ή άλλων αντικειμένων.

Προσωπικές Ανάγκες

Ένα βασικό ερώτημα για τη σωστή επιλογή μεταξύ μπανιέρας και ντουζιέρας είναι: ποιος θα χρησιμοποιεί το μπάνιο; Αν πρόκειται για ένα οικογενειακό μπάνιο που σχεδιάζεται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, η καταλληλότερη επιλογή είναι μια μπανιέρα. Μια μπανιέρα καθιστά ευκολότερο το μπάνιο των μικρών παιδιών αλλά και, εκτός αυτού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πλύση οικιακών ειδών όπως κουβέρτες και χαλιά.

Εάν, από την άλλη πλευρά, πρόκειται για μπάνιο που θα χρησιμοποιείται από νεαρά άτομα που η καθημερινότητά τους χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, σίγουρα η ντουζιέρα είναι η ιδανική επιλογή.

Ηλικιωμένοι – Άτομα με Κινητικά Προβλήματα

Στην περίπτωση που το μπάνιο πρόκειται να εξυπηρετεί ηλικιωμένους ή άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εγκατασταθεί στο χώρο μια ντουζιέρα, η οποία εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση και ασφάλεια ενώ μπορεί να συνδυαστεί με βοηθητικές μπάρες και καθίσματα μπάνιου για μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά.

Οικονομικό Κόστος

Το κόστος αγοράς μιας ντουζιέρας είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος μιας μπανιέρας αντίστοιχης ποιότητας. Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ειδών μπάνιου σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.

Ανεξάρτητα, όμως, από την αγορά των προϊόντων η εγκατάσταση μιας ντουζιέρας απαιτεί μικρότερο κόστος από την εγκατάσταση μιας μπανιέρας.

Αντίστοιχα, τα κόστη τροποποίησης ή αντικατάστασης είναι μικρότερα όταν πρόκειται για μια ντουζιέρα.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Μια ακόμη παράμετρος που αξίζει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι επιλέγοντας μια ντουζιέρα σε συνδυασμό με κεφαλές ντους χαμηλής ροής μπορείς να μειώσεις το νερό που καταναλώνεις μέχρι και 50%! Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο μειώνεις το οικολογικό σου αποτύπωμα αλλά και το λογαριασμό του νερού.

Μεσιτική Αξία

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι ντουζιέρες έχουν αυξήσει τη δημοφιλία τους και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θεωρεί ότι για να είναι ένα σπίτι «ολοκληρωμένο» χρειάζεται να διαθέτει μπανιέρα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι σπίτια που το μπάνιο τους περιλαμβάνει μπανιέρα πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές πώλησης ή μίσθωσης.

Καθαριότητα

Το μπάνιο είναι ένας χώρος που καθαρίζεται τακτικά, επομένως, είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια ντουζιέρα καθαρίζεται ευκολότερα από μια μπανιέρα καθώς καταλαμβάνει μικρότερη επιφάνεια στο χώρο. Σε αντίθεση με την καμπυλωτή μπανιέρα, η επιφάνεια της ντουζιέρας είναι επίπεδη και δεν έχει δυσπρόσιτα σημεία.

Μπανιέρα

  • Άνεση, Πολυτέλεια 
  • Οικογένεια 
  • Μεσιτική Αξία  
  • Κατοικίδια 

Ντουζιέρα

  • Εξοικονόμηση Χώρου
  • Ηλικιωμένοι
  • Οικονομία
  • Εύκολη Καθαριότητα